Privatägd galoppbana för 10miljarder rmb!


En sak man lugnt kan konstatera med kina och som jag måste (lära sig att) gilla är att ingenting är normalt eller vad man förväntat sig.

Jag visste att galoppbanan skulle vara fin, eller i alla fall om jag skulle tro det som stod på deras hemsida. Men när vi kom dit upptäckte vi att den är faktiskt inte färdig.

Jag frågade: hur många hästar finns det i regionen?

Svar: ca 380 tävlingshästar plus ca 20-30 fölston med mera, och alla ägs av samme man, han äger även anläggningen.



Låt mig ta allt ifrån början..

Spel och vadslagning är olagligt i Kina. Hästkapplöpning har dock funnits sen lång tid tillbaka i historien, ni har kanske sett när de  bland annat tävlar på mongolska tundran med små ponnys? Men hästkapplöpning har varit förbjudet fram tills ganska nyligen, förmodligen någon genegalisk idé från herr Mao.

I Hongkong är galoppsporten rätt stor och en man därifrån, en "ganska" rik man. Bestämde sig att söka om tillstånd att bygga en galoppbana i Wuhan och fick rätt att göra det. Så vad gör han?


Jo, 1999 började han köpa mark, ca 500hektar och började bygga. Han har nu byggt klart tre femtedelar av läktaren och den har nu 6500sittplatser och plats för ca 30.000pers stående framför läktaren. Men det behövs mer kapacitet enligt honom, så han ska bygga till två sektioner till. Han har sedan 1999 investerrat ca 10 miljarder rmb i anläggningen, i sina hästar och personal. Han har ca 500 anställda på banan tillsammans med stall personalen. Men inga galopptävlingar, Varför? "Det var hans dröm sen han var liten och han gillar att göra lite tokiga saker"


En sektion av läktaren, det finns totalt tre likadana nu och ska bli total fem.


Behövs det verkligen två sektione till?


Eftersom vadslagning är förbjudet så är det ingen mening att ha tävlingar, ingen folk kommer att komma och det finns även en rädsla för bookies. Så släps aldrig några besökare eller publik in på anläggningen. Så istället har de denna ENORMA anläggning  helt tom och rider provlopp på varje lördag. Ägaren har 24 jockeys och 10 tränare anställda, så dessa ansvara för sina stall och har någon form av en inböresliga. Ägaren älskar sporten och hästarna så han behöver inga besökare, om de skulle få spelrättigheter i framtiden så är han dock redo att öppna banan då. 

Men banan är fullt utrustan med målfoto utrustning (som används varje provloppsdag) och den absolut största monitorn jag sett. I fall det kommer publik i framtiden så ska de vara redo, men hittills har de bara startat skärmen 3 gånger för att testa den.

En gång om året har de dock en Häst-festival som varar en vecka. Då har de provlopp fast öppet för allmänheten och de har fått tillstånd av staten att istället för vadslagning får publiken köpa lotter och gissa vem som vinner loppet. Gissar de rätt vinner det något pris, alltså inte pengar utan någon pryl. Max insatsen är 5$ eller 50rbm.


Men när man ahr investerat så mycket pengar i en sån här anläggning, vad har man då för hästar? Jo mongolska ponnys, "fast vi har köpt de lite bättre.. Men hästar ifrån väst är så dyra och eftersom ägaren är ensam om att ha tävlingshästar här så tävlar han alltid mot sig själv, så det spelar ingen roll."


Jag frågade mannen som hade hand om oss: Vad jobbar denna ägaren med?
Svar: Ingen vet, men jag tror han är en businessman, fastigheter kanske, men han jobbar 18h/dygn.
(Jag tänker: det låter ju lika luddigt som italienska maffian)

Hela upplevelsen kändes rätt overklig och både jag och Ylva kollade på varandra medans vi var där och när vi åkt ett tag i taxi på vägen tillbaka så började vi bara skratta.
 Varför blir man förvånad, vad hade man egentligen räknat med? Det är ju bara Kina! 



Nedan har ni lite bilder från modellen som de hade i deras entré över hur anlänningen kommer att se ut.

Själva galopp banan är byggd och klar. De husen är innanför det röda är lägenheter som är tänkt att endast medlemmar i Orient Jockey club ska ha rätt att köpa. Priset per kvadrat meter för lägenheterna är 3850rmb, eller ca 4000kr/m2.




Husen innanför denna fyrkant skall vara ett hästcenter med administration, möjlighet att shopping/köpa utrustning m.m till hästarna och även "rekreation", vet inte om han menade massage/SPA eller vad han menade.



I den röda rutan är de två sektioner som ska byggas till på läktaren.
I den blå ser ni den lilla monitorn eller LCD skärmen. (Varför bygga en skärm när man inte vet när man kommer kunna släppa i publik)


Kommentarer
Postat av: harun

dyr hobby fick precis en ny betydelse

2009-04-24 @ 08:49:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0