Home sweet home...


Så var man tillbaka i vardagen igen, skönt men samtidigt tråkigt.

Hemresan var väl inte helt händelselös och jag kanske blev någon erfaranhet rikare och lärde mig framförallt att risvin luktar jäkligt illa!

05.30 var alarmet ställt på igår i Wuhan och runt 6 satt jag i taxin på väg mot flygplatsen. Flyget gick 08.50 enligt min biljett men när jag kom till flygplatsen så var det flyttat till 08.05, 45min tidigare alltså. Så jag var rätt nöjd då att jag var ute i god tid och att den ändring in påverkade mig speciellt.

Det gick bra med incheckningen av väskorna, jag kan ju säga att trots att jag inte tyckte att jag hade shoppat speciellt mycket så var det en hel del övervikt och inte minst på grund av mitt kära handfat. Det hela gick i allaf all bra, jag fick checka in 20kg men lyckades checka in 34kg utan problem.

Väl framme i Beijing så stod jag vid bagagebandet och väntade på min väskor och kände en lite för välbekant lukt.
 "Åh nej! Risvin!? vart kommer lukten ifrån?" Och medans min väskan kom allt närmare mig på bandet insåg jag vrt lukten kom ifrån, min stora resväska med alla kläder, handfat och en numer trasig flaska risvin.

Var bara att hitta närmsta toalett och försöka undersöka olyckan. Allt var blött och luktade, så ajg plockade bara ur  den trasiga flaskan, några glasbitar och slog igen locket. 

när jag sen skulle checka in väskorna på flyget mot Stockholm gick det sämre. Min stora väska vägde 29kg, den fick väga 20kg. 350rmb i böter per kilo + 50rmb i adm avgift =  3200rmb = ca 4150kr i böter.
Jag lyckades dock förhandla ner mig till att endast betala för 3kg alltså ca 1350kr. Den andra väskan checkade jag inte in utan tog den som handbagage, så hade nog ca 25kg i handbagage men det hade de ingen åsikt om.

Hemresan gick för övrigt bra, var skönt att vara hemma igen och framförallt mitt handfat höll hela resan.


Idag är det plugg som gäller och jag ska sammanfatta två intervjuer som ajg fått svar på och även göra en intervju per telefon. Sen är det analys till 1005 som gäller. Hade tänkt att träffa min handledare idag men ska försöka få göra det på måndag istället så har jag hunnit samlat ihop allt lite bättre. Men vi får se när han har tid..




Lördag 26/4: dags för min presentation



Gud vad gott med rostat bröd! Det var västerländsk frukost på hotellet och jag som knappt gillar bröd hemma upptäckte nu hur gott det är när man inte ätit på 6 veckor.

Seminariet där jag skulle prata var efter lunch och jag  hade ganska gått om tid att se mig runt lite. Under lunchen var jag "fri" och tänkte gå till parken för att läsa igenom presentationen igen. (Ja, jag började blir ännu mer nervös) Men istället hann jag inte mer än in i parken för ens tre kineser kom springande. Insåg när de kommit närmare att det var en av cheferna som jag åkt tåg med dagen innan, de andra två killarna var bara med för att bärr hans kamera utrustning, chefen gillar tydligen foto. "Can I take a photo of you?"

Vad är det med kineser och ta många bilder? Jag sa ja till en bild, det blev säkert 150. Sen bjöd de med mig på lunch och sen ursäktade jag mig och smet iväg för att byta om till skjorta och kostym för seminariet. Efter seminariet kom chefen med alla bilderna på ett usb minne, så det var ju snällt i alla fall.


"Det är kanske 100 pers som skall lyssna på semiariet", eller snarare 300-350 pers. Salen var stor, flådig och fullsatt.
Det var 35 rader med 12 platser på varje rad och massa folk stående längs bakre väggen och längs sidorna, det var press med filmkameror och vanlig systemkameror. Det var borgmästare från olika håll, provins överhuvuden, chefer med mera och jag tänkte bara "Shit!"



Detta är innan alla åhörare hade kommit, bilden är inte ens tagen längst bakifrån rummet. 
Ska man fly eller illa fäkta? 


Jag var semiariets tredje talare, den första var "Vice president of Hubei", den andra var chefen för hela Wuhan commerce Burea, den tredje var jag och den fjärde var proffessor för Hubei University. Jag satt på tredje raden medans de två första pratade, som tur var satt en väldigt trevlig kille bredvid mig som jag bad ta lite kort på mig under min presentation. Jag tänkte: "Om jag nu ska klara av detta så ska jag i alla fall ha bevis på det" 


Sekunden efter att konfrenciern hade presenterat mig så var det bara att ta ett djupt andetag, gå fram mellan alla journalister och köra...



Tror ni jag svor något under förmiddagen när jag försökte få till en snygg frisyr som jag hoppades skulle i alla fall likna en svinrygg. Lyckades i alla fall upp håret i en någolunda strikt frisyr och tämja mitt hår lite.


Hursom helst gick det hela över förväntan, jag kom ihåg att prata långsamt och tydligt, jag hade fokus på det jag skulle säga och behövde inte läsa alltför mycket. Wenjin och jag hade kanon bra tajming på tolkningen och jag fick faktiskt beröm, lite folk kom fram i pausen och gav mig sina visitkort, frågade efter mitt kort och tyckte det var intressant. 
Det hela kändes i slutändan som en seger, jag klarade att ha kameror i ansiktet och fick ingen black-out.


Min svensk lärare ifrån högstadiet kanske skulle ha sett mig igår, jag som verkligen hatade att prata inför folk och ha presentationer i högstadiet.  Fast visserligen så är det snart 10år sedan man gick där och det är nog tur att man har lärt sig någonting under dessa år.  


På kvällen var det dags för middag med allt folk ifrån Wuhan och därefter tog jag kvällståget tillbaka till Wuhan. Blev en dag kortare pga att annars hade jag fått tag kvälls tåget idag och varit i Wuhan ikväll vid 01.00.

Idag är det packning som gäller. Bjöd Sherry från kontoret på lunch, hon är inte med de andra till Hefei utan är kvar här och håller ställningarna. Ikväll blir det nog middag med Ylva, Harun och Miao. Sen klockan 8.00 imorgon bitti är det "bye bye Wuhan" för då lyfter flyget mot Beijing.

Vet inte om det hinner bli någon mer uppdatering innan jag är hemma, men det lär ni väl märka! Om inte annat så får jag väl sammanfatta det hela på onsdag när jag är hemma.

Kram kram /E


Lördag 25/4


Hej,

Har inte haft tillgång till internet på ett par dagar så får uppdatera er lite i efterhand.
I fredags kväll gick vi ut och tog en öl, jag gick hem rätt tidigt, runt ett, eftersom jag skulle åka till mässan på lördagen.
Jag och Ylva lyxade till det lite och kände oss nästan som hemma när vi gick till Café Brussels och åt lunch, pizza till Ylva och pasta till mig.



Därefter gick vi en promenad i parken, det har varit halv dåligt väder de senaste två helgerna men vi var det soligt och fint så väääldigt många hade samlats i parken.


Lite skillnad mot hemma, i Sverige skulle man förmodligen prioritera hjälm innan man satt på barnet knäskydd, armbågsskydd och handledsskydd. Visst, bra att skydda knän med mera, men huvudet då?


Från början var det sagt att jag skulle åka med Amigo med 12.35 tåget. men blev ändrat och skulle istället åka med vice borgmästaren för Wuhan, högsta hönset för vår byrå och massa andra "pampar". Så vid 16.45 hämtade de mig och vid 18.00 gick tåget mot Hefei (självklart första klass när man åkte med dem). Än en gång kände jag hur jag inte passade riktigt in, bara massa karlar och jag. Men de är väldigt trevliga i alla fall, och eftersom jag är Waigouren (utlänning) så beställde de in cola och iskaffe åt mig istället för grönt té.  

Vi åkte snabbtåget dit som går i 250km/h, rätt bekvämt, Hefei ligger ca 50mil bort. Jag som brukar bli illamående av X2000 klarade mig bra.

Det var många utläggningar på tåget dit, och nästan samma sak med alla:
* Where are you from?
- I'm from Sweden, my hometown Borlänge and Wuhan are twincities.
* Aha, Sweden.. hmm.. Ahhh Ruidian (men fortfarnade rätt frågande ansiktsuttryck)
10 minuter senare efter lite funderingar så kommer de igen.
* Ah, Sweden, IKEA?
- Yes, IKEA is from Sweden.
* And Volvo, ABB, J-O Wallner, Nobel Prize!
(Jag tänker: jo, jag vet att de där också är ifrån Sverige)
(men svarar:) - Oh, you know so much about Sweden
* Yes I do (svarar de mycket belåtna och går och sätter sig på sin plats igen)

Efter att ha blivit serverade frukt, snacks med mera på tåget dit så hann vi inte mer än till hotellet i Hefei innan vi skulle ut och äta middag. Jag måsste säga att jag hellre gått och lagt mig, men får man chansen att äta middag med vice borgmästaren är det bara att följa med.

Var samma sak på middagen som på tåget, alla "gubbar" och jag. Och de försökte köra Gambei (botten upp) med mig hela tiden. Ryktet verkar föregå oss nordbor att vi kan dricka mycket. Men jag gillar inte risvin speciellt mycket och var varken sugen på att bli berusad eller riskera att vara sliten till söndagen då jag skulle hålla min presentation. Dock kan man inte säga det om herrarna, de både gillade risvinet, gillade att bli fulla och verkade inte ha nå beskymmer över morgondagen. Kulturskillnad att ta med i upppsatsen kanske?

Kvällen blev i alla fall rätt tidigt för mig och 22.15 var jag på mitt hotellrum igen. Skulle från början ha delat rum med Wenjin, men av någon anledning så hade jag fått ett eget dubbelrum istället, ett riktigt fint rum med badkar. Så jag tog ett bad och läste igenom mitt manus för presentationen innan jag hoppade i säng. (Jag var redan då rätt nervös inför min presentation)

Pa massan..


Hej hej,

Sitter pa hotellets dator sa har inga svenska bokstaver. Allt ar bra har i alla fall och snart ska jag gora mig klar for att halla min presentation. Lite nervos faktiskt, men far forsoka ta det lugnt och hoppas pa att det gar bra.

Aker hem till Wuhan redan ikvall istallet for imorgon kvall. Sa jag far gora en lite storre uppdatering nar jag har min egen dator och massa bilder tillgangliga.


kram kram

Privatägd galoppbana för 10miljarder rmb!


En sak man lugnt kan konstatera med kina och som jag måste (lära sig att) gilla är att ingenting är normalt eller vad man förväntat sig.

Jag visste att galoppbanan skulle vara fin, eller i alla fall om jag skulle tro det som stod på deras hemsida. Men när vi kom dit upptäckte vi att den är faktiskt inte färdig.

Jag frågade: hur många hästar finns det i regionen?

Svar: ca 380 tävlingshästar plus ca 20-30 fölston med mera, och alla ägs av samme man, han äger även anläggningen.



Låt mig ta allt ifrån början..

Spel och vadslagning är olagligt i Kina. Hästkapplöpning har dock funnits sen lång tid tillbaka i historien, ni har kanske sett när de  bland annat tävlar på mongolska tundran med små ponnys? Men hästkapplöpning har varit förbjudet fram tills ganska nyligen, förmodligen någon genegalisk idé från herr Mao.

I Hongkong är galoppsporten rätt stor och en man därifrån, en "ganska" rik man. Bestämde sig att söka om tillstånd att bygga en galoppbana i Wuhan och fick rätt att göra det. Så vad gör han?


Jo, 1999 började han köpa mark, ca 500hektar och började bygga. Han har nu byggt klart tre femtedelar av läktaren och den har nu 6500sittplatser och plats för ca 30.000pers stående framför läktaren. Men det behövs mer kapacitet enligt honom, så han ska bygga till två sektioner till. Han har sedan 1999 investerrat ca 10 miljarder rmb i anläggningen, i sina hästar och personal. Han har ca 500 anställda på banan tillsammans med stall personalen. Men inga galopptävlingar, Varför? "Det var hans dröm sen han var liten och han gillar att göra lite tokiga saker"


En sektion av läktaren, det finns totalt tre likadana nu och ska bli total fem.


Behövs det verkligen två sektione till?


Eftersom vadslagning är förbjudet så är det ingen mening att ha tävlingar, ingen folk kommer att komma och det finns även en rädsla för bookies. Så släps aldrig några besökare eller publik in på anläggningen. Så istället har de denna ENORMA anläggning  helt tom och rider provlopp på varje lördag. Ägaren har 24 jockeys och 10 tränare anställda, så dessa ansvara för sina stall och har någon form av en inböresliga. Ägaren älskar sporten och hästarna så han behöver inga besökare, om de skulle få spelrättigheter i framtiden så är han dock redo att öppna banan då. 

Men banan är fullt utrustan med målfoto utrustning (som används varje provloppsdag) och den absolut största monitorn jag sett. I fall det kommer publik i framtiden så ska de vara redo, men hittills har de bara startat skärmen 3 gånger för att testa den.

En gång om året har de dock en Häst-festival som varar en vecka. Då har de provlopp fast öppet för allmänheten och de har fått tillstånd av staten att istället för vadslagning får publiken köpa lotter och gissa vem som vinner loppet. Gissar de rätt vinner det något pris, alltså inte pengar utan någon pryl. Max insatsen är 5$ eller 50rbm.


Men när man ahr investerat så mycket pengar i en sån här anläggning, vad har man då för hästar? Jo mongolska ponnys, "fast vi har köpt de lite bättre.. Men hästar ifrån väst är så dyra och eftersom ägaren är ensam om att ha tävlingshästar här så tävlar han alltid mot sig själv, så det spelar ingen roll."


Jag frågade mannen som hade hand om oss: Vad jobbar denna ägaren med?
Svar: Ingen vet, men jag tror han är en businessman, fastigheter kanske, men han jobbar 18h/dygn.
(Jag tänker: det låter ju lika luddigt som italienska maffian)

Hela upplevelsen kändes rätt overklig och både jag och Ylva kollade på varandra medans vi var där och när vi åkt ett tag i taxi på vägen tillbaka så började vi bara skratta.
 Varför blir man förvånad, vad hade man egentligen räknat med? Det är ju bara Kina! 



Nedan har ni lite bilder från modellen som de hade i deras entré över hur anlänningen kommer att se ut.

Själva galopp banan är byggd och klar. De husen är innanför det röda är lägenheter som är tänkt att endast medlemmar i Orient Jockey club ska ha rätt att köpa. Priset per kvadrat meter för lägenheterna är 3850rmb, eller ca 4000kr/m2.




Husen innanför denna fyrkant skall vara ett hästcenter med administration, möjlighet att shopping/köpa utrustning m.m till hästarna och även "rekreation", vet inte om han menade massage/SPA eller vad han menade.



I den röda rutan är de två sektioner som ska byggas till på läktaren.
I den blå ser ni den lilla monitorn eller LCD skärmen. (Varför bygga en skärm när man inte vet när man kommer kunna släppa i publik)


Varning för lite äckel



Tack till  alla er som höll tummarna för min intervju om jag berättade om igår. Fick mail av honom igår eftermiddag och skall göra en telefonintervju med honom dagarna efter att jag kommit hem.




Igår eftermiddag gick jag en promenad i parken, men för att komma till parken får jag gå genom lite gulliga Kina-typiska kvarter. Det var bara det att när jag tittade till höger, ca 1,5 meeter ifrån mig på trottoaren såg jag detta:


Det krälade utav bara den och blodet skvätte. Ormslakt på öppen gata är tydligen helt normalt här, eftersom jag var den enda som fick en chock när jag upptäckte att jag stod så nära det och man blev ju inte direkt hungrig av det.
Först tog han ormen (eller det kanske är en gigantisk daggmask) och satt fast dess huvud på en spik, sen tog han tag i svansen och snittade upp hela ormen. Om den levde eller hade andra ryckningar vet jag inte.. Men det var  jäkligt mycket sprattel! Kanske därifrån min medicin med ormgalla kommer ifrån?!



Har jag några läsare kvar nu eller är ni inte så känsliga? Har faktiskt en filmsnutt på det hela om ni känner er sugna på mer!


Min presentation som jag skall hålla på mässan är klar. Och idag ska jag sammanställa en intervju men Henry Wang, han hade skrivit väldigt långa och utförliga svar och jag har tänkt att jag ska vara klar med det till lunch.

Eftersom de flesta från mitt kontor åker till mässan redan i eftermiddag och kommer hem på tisdag kväll så kommer jag inte träffa dem nå mer på kontoret, så idag hade jag med lite presenter, pepparkakor och tack-kort till dem. Kommer ju träffa dem på mässan i helgen men lite jobbigt att släpa med kristall skålar på tåget. Sen på lunchen ska vi gå ut och äta tillsammans.

Börjar kännas som att allt man gör är "sista gången jag gör detta i Wuhan". Men samtidigt så går jag och undrar när jag tror att jag kommer tillbaka hit, det är trots allt inte en fråga om jag kommer hit, utan om när.

Eftet lunch ska jag åka ut till galoppbanan för studiebesök. Lite tråkigt väder idag med regn och blåst. Men inget man kan göra åt.


kram kram


Det går framåt!



Idag är det super fint väder och jag har fått tillbaka svaren på mina frågor från en av mina respondenter, så idag ska jag sammanställa dessa svar och göra klart mitt manus som jag skall ha under presentationen i helgen.
Synd att det inte var så här fint väder förra helgen...





Förra veckan mailade jag Börje Ljunggren som är f.d amabassadör i Kina och även Vietnam. Vågade knappt hoppas på svar ifrån honom, men igår kväll fick jag  svar och har mailat tillbaka till honom igen. Så nu hoppas jag verkligen att han har  tid och möjlighet att svara på lite av mina frågor.

Vore väldigt skoj att få en intervju med honom, inte bara för själva uppsatsen utan för att se vad han har sett för förändringar i Kina och deras affärskultur. Han har även skrivit boken Kina-vår tids drama, om någon vill låna den så har jag den hemma på hyllan, har redan lusläst den i somras när den precis kommit ut.

Lite länkar med info om Börje Ljunggren etc:
 http://www.talarforum.se/talare/presentation/borje.ljunggren/166/55/borje.ljunggren.html  

http://www2.amnesty.se/ap.nsf/webbreportage/D95A0CD8DECCDBB3C1257483005CEE01
?opendocument

http://www.swedishbulletin.se/sb/articles/0512-ljunggren.shtml

Kareokee...



Igår kväll blev jag övertalad att vi "måste" gå på kareokee innan jag åker hem. Och eftersom jag har fullt upp alla resterande kvällar så var det enda alternativet att ta det igår kväll. Miao hade sett ut ett ställe som vi skulle gå till. Det kostade 39rmb (45kr), lite dyrt med kinesiska mått men det ingick tydligen mat, så han tyckte vi skulle gå dit.

När vi kom dit trodde jag dock att vi hamnat på något lyx hotell modell värre. Det var blankpolerat kakel från golv till tak, stor buffé med varmrätter, efterrätter, dryck med mera. Jag kan ju säga att jag hade förväntat mig något helt annat
Såg framför mig en skabbig bar med en dammig liten TV och en skum stämning. Men här var det lyx, uppassning av alla betjänter och minst sagt speciellt.


Harun, jag Ylva och Miao

Men någon sångröst får jag nog aldrig, jag kan nog knappt sjunga "Bä bä vita lam" utan att någon gör en konstig min. Eller så gör de som Stoffe, och höjer ljudet på steroen så att jag överröstas av musiken.




Efter våran "skönsång" så blev det en öl på Soho...


Sista vecka = mycket att hinna med


Vid denna tiden om exakt en vecka har jag precis klivit på planet från Beijing till Stockholm och har ca 10timmars flygresa framför mig. Jag har med andra ord idag varit borta 5 veckor, men det känns ju som att jag precis kom hit? Jag börjar starkt misstänka att någon av fifflat med dagarna och tagit bort 3 veckor eller så har jag legat i koma och missat massor av tid här.

Hur som helst är detta sista vecka här och det är massor av saker som skall hinnas med. Såhär ser min vecka ut:

Tisdag: 8.00-15.30 plugg (fortsätta med uppsatsen) på kontoret, därefter träffa Ylva

Onsdag: På kontoret hela dagen. Hoppas på svar från de jag skickat mina intervju frågor till, måste snart ha dem. Har
                          redan tjuvstartat på analysen och dragit upp lite riktlinjer, men behöver de sista svaren också. Sen måste 
                          jag förbereda ett föredrag jag ska hålla på Central China Expo. Vet inte riktigt vad jag har gett mig inpå,
                          men får hålla tummarna att det blir bra.

Torsdag:
8.00-14.20 plugg på kontoret, 
                 14.20 taxi mot Wuhan horse racing club, har blivit ditbjuden för att träffa en representant från styrelsen och kolla
                           på anläggningen Ska tydligen vara en väldigt fin och nybyggd galoppbana. Så vi får väl se..

Fredag: 8.00-17.30 på kontoret, måste hinna med väldigt mycket då det blir sista riktiga dagen på kontoret. Om jag inte
                           har  fått alla intervjusvar tills dess måste jag nog tyvärr gå vidare. Analysen skall vara påbörjad på allvar.
              Kvällen: Måste packa klart stor resväskan och städa ur mitt rum eftersom jag blir borta i helgen. Hoppas allt får
                          plats och inte väger för mycket. Har ju trots allt ett handfat som väger en hel del..

Lördag- Måndag: Tid?? Tåg mot Hufie och Central China Expo. Där blir jag kvar till måndag lunch och tar sen tåget hem
                          mot Wuhan för att umgås lite med Ylva, Harun och Miao innan jag åker hem. Ska även packa det sista om
                          jag inte hunnit klart.



Vet inte om jag har berättat om Central China Expo. Det är i alla fall en väldigt stor mässa för att promota handeln i de 6 provinserna som  ligger innanför kustprovinserna. Tidigare har ju majoriteten av all produktion och handel varit lokaliserad till kustregionen. Men pga överetablering med mera så vill man få mer investeringar gjorde i inlandet.

Under mässan kommer bland annat Wuhan commerce bureau hålla i ett av seminariumerna. Och jag har blivit tillfrågad om jag kunde tänka mig prata under deras seminarium (en kort kort stund bara). Jag sa ja innan jag insåg vad jag gav mig in på. Men får väl se det som en erfarenhet. Ska i alla fall prata om "independent innovations och region economy" eller jag tänker prata om hur man kan få en idé till verklighet i Sverige, bland annat genom hjälp från organisationer i Sverige. Har ju ingen super koll på det hela, så har  mailat runt lite för att få hjälp. Så nu hoppas jag på svar ifrån dem för annars sitter jag lite i klistret, eller så får jag leta på nätet efter vad det finns för hjälp att tillgå.

Måste i alla fall ha mitt manus förberett senast torsdag för att kunna ge det till den som skall tolka till kinesiska åt mig. Kan vara könt med tolk för då får man lite pauser och hon kommer ju följa det jag skrivit innan, ifall att jag  skulle säga något fel i ren nervositet där uppe på scen.



Nej nu ska jag plugga vidare. Kram kram

Lite mer om gårdagen..


Nu kan jag äntligen ladda upp lite bilder ifrån gårdagen.

Vi började med lunch på en Sihuan restaurang, jätte god mat men STARKT (som vanligt). Vet inte varför, men varje gång man blir bjuden på en finar lunch eller middag så är det sihuan-mat som gäller. Antar att det är lite modde nu, ungefär som italienskmat har varit hos oss.


Wenjin, Sherry, Jonathan, Anna och jag.


I alla fall så var detta en av rätterna. Och för alla er som undrar, ja(!) allt det röda är torkade chillifrukter. Och sen fick man greja runt och leta efter någon lite kycklingbit eller jordnöt.

Om man är rädd för att få bedövningssprutan hos tandläkaren så är detta en kanon bra lösning. Ta några tuggor, känn tårarna och svetten komma och sen känner man helt plötsligt ingenting. Perfekt, sen är det bara för tandläkaren att börja borra!

Efter lunchen åkte jag, Sherry och Wenjin till skräddaren. Tidigare har jag bara varit i själv butiken men förrra gången tyckte de nog att jag klagar så mycket att jag fick följa med till baksidan av kvarteret och in till själva skräddaren. Han verkade förstå mycket bättre vad ajg menade och igår var byxorna precis så som jag ville ha dem.

Fast jag vet inte om jag skulle våga gå i i ett sånt där hus så många mer gånger. Trägolvet på övervåningen där vi var hade med glipor så man såg ner till bottenvåningen, hela trappen gungade när man gick upp (inget räcke), balkarna var helt murkna, allt fix och bruk hade lossnat från väggarna. Men men, taket verkade ju inte läcka i alla fall.

Hade faktiskt nästan förväntat mig att komma in i en sal med unga kvinnor sittande vid symaskiner i långa rader. Men det slapp jag lyckligtvis. Det var mycket mer likt en sy-ateljé än jag väntat mig även om det var slitet och det var bara herrar där. Han som hade hand om mig uppfyllde min typiska bild av en skräddare. Måttband runt halsen, nålar i mungipan och krit-penna bakom örat.

Vågade tyvärr inte ta någon bild där inne, ångrar mig  lite faktiskt. Men det blev i alla fall två bilder på utsidan av huset.




Fint va? Undra om hyran är hög?



Här är gränden som ledde tillbaka till själv butiken




Idag blir det massa plugg, innan jag somnade igår gjorde jag en lång lista över vad som måste vara klart idag, vad som borde vara klart idag och vad som skall göras under resten av veckan. Är rätt skönt när man kan sätta sina egna deadlines, den enda deadline jag egentligen har är att allt ska vara klart till 20/5, och visst kan jag skjuta upp en massa. Men har faktiskt varit rätt duktig hittills och hållt mina egna delmål. Vill inte stressa ihjäl när jag kommer hem. Men tror nog att även jag håller min planering så kommer det bli en hel del att göra när jag kommer hem.

Kän inte riktigt förstå och vill inte riktigt acceptera att det bara är en vecka kvar här nu. Men jag hoppas att helgen blir riktigt rolig, då är det Central China Expo som gäller! Sen under denna vecka ska jag hinna med ett studiebesök på Wuhan racing club, deras galoppbanan som tydligen skall vara riktigt fin.

kram kram


Imorgn är det äntligen måndag!


Efter en här lite gnälliga och sega helgen längtar jag verkligen efter kontoret, få plugga och verkligen känna mig lite effektiv! Ögoninflammationen är på båda ögonen nu men det orkar jag inte bry mig i, förkylningen känns som att den håller på att lätta och jag är mycket piggare. Så nu får det ta och bli måndag....

I fredags mailade jag lite olika personer angående ifall att de kunde tänka sig vara respondenter (intervju-offer) för min uppsats, fick svar av två stycken och båda sa ja. Så nu väntar jag på att de ska maila tillbaka svaren på mina frågor. Förhoppningsvis får jag kanske svar av någon av de andra också, så kan jag mailaa mina frågor till dem.

Idag har det spöregnat hela dagen, men får hoppas på bättre vädern kommande veckan. Det är ju trots allt min sista vecka här. Vet inte om jag ska skratta eller gråta, jag trivs så bra här, trots förkylningarna och annat strul...

Anna åker hem mot Borlänge imorgon bitti och idag var det lite "hejdå-lunch" åt henne. Efter det så åkte jag, Sherry och Wenjin till skräddaren (igen). Nu var byxorna äntligen bra, fast det var inga knappar i varken byxor eller kvajer. Så vi fick gå och kolla i lite andra affärer i en timme och komma tillbaka. Nu var i alla fall allt bra och jag är nöjd! Men jag tvivlade rejält där ett tag!

Idag får ni klara er utan bild, internet är så segt och har försökt att ladda upp bilder flera gånger men det går inte. Så får lägga till några extra imrgon istället.


Förresten har ni sett denna länk?
http://www.borlange.se/templates/BlgPage____24154.aspx

kram kram och god natt


Miss Anti-allting....


Idag är helt  enkelt inte min dag... Det regnar, min förkylning vill inte ger sig, jag verkar ha fått något skit med mitt öga och skärddaren vill inte förstå att jag inte vill ha hi-hop byxor till min kavaj!

Sorry, men idag blir det inte så mycket annat än gnäll. Och självklart så hör jag genast pappas lilla mantra i bakhuvudet "tänk positivt"... Men det tänker jag faktiskt skita i idag.

Jag vaknade i morse av att jag inte kunde öppna mitt vänstra öga pga att det var som någon skulle lagt en klick havregrynsgröt utanpå och sen låtit det stelna. Så efter lite ljummet vatten och lite gnugg insåg jag att mitt öga var "lite" rött...



Efter lunch åkte vi till Wuchan och skräddaren för att prova våra kläder. Annas klänning behövdes sy in lite men annars var de okej...


Mina kavajer var snygga och satt bra, men byxorna verkar vi helt enkelt prata olika språk om (trots att jag har "tolk" med mig). Jag skulle lätt kunna spela fotboll i dem pga att de tär så vida och stora.

Att de är så stora i midjan så att de åker ner ser de inte som något problem och inte heller att de är för låga även om jag håller upp dem! Vill ju inte gärna visa klykan när man sitter ner. Så nu får de göra om och göra rätt.. ska dit imorgon igen.. Kommer fan inte hämta ut dem om de inte blir bra...

Ikväll blir det middag hemma och film. Ska nog låsa in mig i lägenheten tills jag är på bättre humör...

kram kram

Hjälp, vad tiden går fort...



Tyckte nyss det var måndag och att jag bara hade två veckor kvar. Men nu är snart ännu en vecka slut och det innebär att jag faktiskt (och tyvärr) bara har en hel arbetsvecka kvar här. Har ju visserligen måndagen innan jag åker, men känns inte som att det kommer bli någon riktigt arbetsdag då.

Är lite i valet och kvalet om jag ska åka på Central China Expo. kommer inte ihåg om ajg berättat om det eller inte. Så med risk för att detta blir en repris så kommer lite info. Central China Expo är en väldigt stor mässa som håll av 6 provinser, däribland Hubei som är den provin som Wuhan tillhör. Mässans huvudsyfte är handel, vad de olika provinser har att erbjuda, hur de kan samarbeta och framförallt hur de kan öka exporten. Tidigare har ju de flesta fabriker och företag varit etablerade längs kusten, men där är det nästan överetablerat nu, priserna på arbetskraften och marken har stigit. Därför vill man locka investerare inåt landet, till exempel till Wuhan.

Funderingarna jag har kring mässan är att, tänk om det bara är kinesiska och väldigt begränsad info på engelska. Jonathan min chef ska dit, men han ska på massa möten med mera. Så jag får åka dit på egen hand...

Mässan hölls förra året i Wuhan och i år är den i en annan provins, så det är några timmars restid dit. Men det känns dumt att missa en sånn här grej när man ändå har chansen. Om allt är på kinesiska så får jag väl göra som vanligt, nicka, se glad ut och gå vidare. 

Min förkylning har fortfarande inte gett sig, trots min mirakel medicin med ormgalla. Så ikväll blir det nog återigen en lugn hemma kväll. Har börjat på en ny bok, "Ängeln i Groznyj" av Åsne Seierstad. Den handlar om hennes erfaranheter som 23-årig nybliven journlist och utsänd till Moskva, men som sen väljer att åka  till Tjetjenien för att skriva om kriget och se det med egna ögon. Tur att jag har Ylva att lånbytas lite böcker med!



 

Åh nej!!! Varför lär jag mig aldrig?



Har ni någonsin tänkt på att det är frågorna som man egentligen inte riktigt vill ha svar på, som man är mest angelägen om att få svar på. Bara för att sen kunna ångra och banna sig själv över sin egna dumma nyfikenhet...

Kanske inte lät så logiskt, och det kanske inte alls gäller er men så är det i alla fall med mig..

Eftersom min förkylning har tagit om och jag hostar rätt rejält så frågade jag Wenjin på jobbet igår om hon visste någon bra kinesisk medicin. Jag har gått förbi apoteket några gånger själv och fått med mig konstiga piller med mera för 4kr, men har inte kännt att de hjälpt speciellt, men samtidigt har jag inte kunna läsa nå vidare bra på förpackningarnas intruktioner då de är på kinesiska.


Wenjin rekomenenderade i alla fall en medicin som var bra mot hosta m.m. Så jag fick en liten post-it lapp med några kinesiska tecken och gick till apoteket. Killen bakom disken kan väldigt lite engelska, men om man jämför med många andra här så har han ordföråd som ett lexikon.


Jag visade upp min lilla lapp och han visade mig runt bland massa hyllor tills han hittade det jag blivit rekomenderad.
Han sa; "A little expensive, sorry" men jag sa att det var okej ändå. Medicinen kostade 28rbm, alltså 34kr.


Vätskan är ungefär som melass eller sirap, mycket trögflytande, lite söt men bitter.

Till min förvåning stod det en innehållsförteckning på engelska på baksidan av kartongen. Och det är nu vi kommer till min nyfikenhet, min ånger över att jag frågade eller kanske snarare rädsla.



Vad F*n betyder "Snake's bile"? Själv så intog jag först försvar och förnekelse, "Snake's bile betyder säkert ormbunke".
Sen frågade jag Ylva och hon bara skrattade och sa att hon hoppades att jag hade rätt och att det betydde ormbunke.

Slutligen var jag ju självklart dum nog att inte nöja mig, utan jag frågade även Anna som slog upp det på nätet. Snake's bile betyder inte ormbunke, det betyder orm-galla. Okej att det är ifrån orm, men att det dessutom är galla! Vet inte vad som är värst... Jag tror jag fortsätter att leva i tro (och hopp) om att det är ormbunke.


Det roliga är att jag blev inte nå "gladare" när jag sökte på ormgalla på google. Hittade bland annat detta: Män har i alla tider sökt hjälpmedel för att få bättre och hårdare erektioner - malda renhorn, noshörningshorn, ormgalla och ginseng är några exempel på medel som använts. http://www.pfizer.se/Sites/PfizerSE/Templates/Extension____3748.aspx?NewsItemID=16889
Ormgalla har tydligen även använts som potensmedel förr i tiden. Nu är det bara att hoppas på att det hjälper mot hosta också.


Host host och kram kram


Varmt, varmare, varmast


Nu verkar sommaren kommit på allvar, och även min förkylning. Igår tvingade Ylva mig att ta febern, och hade visst feber.
Inte konstigt att jag svettas när det är 31 grader utomhus och har feber samtidigt.



Har i alla fall hållt mig lugn idag och pluggade hemma fram till 15.00. Är på kontoret nu en sväng och kollar min mail med mera och sen ska jag gå och handla lite mat. Internet har slutat fungera helt i lägenheten nu, lite drygt!

Blir en väldigt lugn kväll ikväll, ska nog läsa ut boken jag lånat av Ylva, Tusen strålande solar. Man blir inte super förtjust i afaganska män efter att ha läst den boken. Tur att man är född i Sverige och har Christoffer!

Nu har jag faktiskt mindre än två veckor kvar här. Känns verkligen inte som att jag har varit här i 4 veckor, men ska bli skoj att komma hem och fira sista april.

kram kram

Handfatet är beställt!


Idag frågade jag tjejerna på kontoret vart jag kunde hitta ett kineiskt handfat som jag varit sugen på, eller Mainpen som det heter på kinesiska. Det tog inte lång tid för ens jag blev introducerad för en kinesisk motsvarighet till blocket fast endast för företag. Sen var det bara att börja leta


Hittade nästan på en gång precis ett sånt som jag ville ha, sen var det bara att be Sherry att beställa det åt mig.

Vad säger ni? Jag tror att det kan bli riktigt snyggt ovanpå en blank svart kommod.  Så förhoppningsvis har jag det inom en vecka.

Och som vanligt, priset då?! Frakten var gansak dyr, nästan en tredje del av priset på handfatet. 
Alltså, frakten kostade 45 och handfatet 146 =191rmb. Så runt 249 svenska kronor..

Nu återstår bara projektet med att få hem det... Antar att jag i alla fall måste ta det som handbagage, undra vad det kan väga???

Borlänge kulturvecka i Wuhan



Igår var jag på invigningen för Borlänge-Wuhan kulturvecka. Representanter ifrån biblioteket, skolan, peace and love med flera är här för att visa hur Borlänge jobbar och erbjuder för kultur.


I söndags var vi till en skräddare i Wuchang, som Anna har sytt upp kläder hos tidigare. Jag beställde faktiskt två kostymer och den gjorde även Elisabet, men eftersom hon åkte hem tidigt i morse så var de tvugna att fixa iordning hennes kostym snabbt. Så igår kväll kl18 åkte vi dit för att hon skulle få prova och hämta dem.

De var skitsnygga förutom att armarna var alldeless för korta! Så kineserna försökte säga att de kunde lägga ner dem, men fanns inte tillräckligt med tyg för att armarna skulle blir rätt längd. Så de fick helt enkelt ta bort dem och byta ut dem mot nya ärmar. Så vi fick vänta 1½ timme och sen var det klart!


Vad tycker ni om min nya kavaj? haha! Det hängde där i butiken och jag vara bara tvungen att prova! Den kanske vore något för Larz-Kristerz?!

Jag har beställt en grå och en svart, i samma modell, så jag passade även på att prova min ena kavaj som var klar. Min armar var inte för korta. Men mina byxor var stora så att jag skulle kunna har spelat fotboll i dem. Så dem får de korrigera tills på fredag när allt ska vara klart för nästa provning och förhoppningsvis utan behov av korrigering!


Såhär ser min svarta kostym ut hittills. Benen är lite för vida, vill ha raka ben och inte utsvängda, sen var armarna också lite för pösiga. Men i ryggen och längden på kavajen och armarna var bra. Det fanns inte knappar än dock, så det är därför jag håller igen den med handen, så blir väl kanske inte perfekt då.

Den gråa tror jag kommer bli ännu snyggare, för det tyger är i av mycket högre kvalité, var ett av de finaste tygerna de hade... eller dyrt och dyrt...

Så dagens fråga; vad tror ni två skräddarsydda kostymer kostar?  (ni kan gissa i svenska kronor)


Sugmärke á la Kina...



Om farmor läder detta tror hon säkert att jag har hittat en Kines. Det var det första hhon sa när hon hörde att jag skulle till Kina igen. "Men Elin, vad ska du dit och göra igen.. Aja, vad du än gör, så kom inte hem med någon Kines i alla fall". Jag har inte pratat med henne en enda gång sen jag kom hit utan att hon har undrat om om jag lytt hennes råd, vilket jag självklart har...

Men idag har jag i alla fall fått sugmärken, i plural, i mängder eller helt enkelt över hela ryggen.

 Efter kvällsmaten idag så satt vi och funderade på massage. Så Anna, Elisabeth och Ylva bestämde sig för massage.
Jag valde något helt annat...Kopping!

De tänder eld på en sticka och värmer upp luften i en glaskopp/glasbubbla och sätter den sen på utvalda ställen på kroppen, i mitt fall ryggen. i och med att det är varm/het lust i koppen så blir det vakum och bindvävnaden sugs och lyfts upp. Det känns med andra ord som en rejält sugmärke.

Info taget ifrån internet: "Kopping (copping) är en gammal kinesisk behandlingsmetod. Behandlingen beskrevs första gången redan på 300-talet. Den innebär att man placerar flera koppar på huden. Man minskar sedan trycket i koppparna genom att suga ut luften. Effekten av detta är att huden och det ytliga muskellagret dras in i kopparna.
     Kopparna placeras på de akupunkturpunkter som ska stimuleras eller på den plats som smärtar och får stanna där mellan 5 till 15 minuter. Man kan också applicera lite olja och försiktigt föra koppen fram och åter över ett begränsat område av huden.  Traditionellt användes koppar av ben eller metall, idag använder man glas."



Vet inte om det syns så bra på bilden. Men eftersom det bildas vakum så lyfts huden upp i kopparna. I vissa koppar lyfts den upp med än andra pga spänningar med mera, men huden lyfts upp ca 5-7cm i vissa koppar. Sen sitter dessa kvar och "suger" i ca 15minuter.


Så här ser man ut medans kopparna "verkar". Där efter togs de bort och sen sattes det fler koppar på mina axlar och nacke.



Ju mer spänningar man har, dessto mer djupgående blir det. Så på ställen där man inte är så spänd blir det inte så mycket märken. Men där man är spänd och kopparna fått jobba så blir det desto mer märken. Eller vad säger ni?


Lite blåmärken. Denna bild är tagen ca en och en halv timme efter behandlingen. De blåaste märkerna står/bullar upp fortfarande, som bölder (eller vad man nu ska likna dem med), är lite små öm på dem också. Haha!

Kanske inte något att göra innan en solsemester när man ska ha bikini!

Nu ska jag hoppa i säng, imorgon ska jag till kontoret som vanligt. Har två intervjuer som jag skall sammanfatta och sen väntar jag även på lite kommentarer ifrån min handledare. Skickade uppsatsen eller så långt som jag kommit med den, till honom i torsdags. Så jag hoppas på att få lite tips/råd//kritik/beröm.

Kram kram och nattinatt...

Mera bilder ifrån utflykten...


Sådär, nu kommer lite fler bilder ifrån utflykten. Satt på Starbucks vid förra inlägget och uppkopplingen krånglade bara.
Men nu är jag hemma efter att ha varit på Akrobatik show och Café Brussels. Varje dag påvägen till jobbet har jag gått förbi ett hus som skiljer sig ifrån de andra, det ligger in på en innergård, hög mur runt och fina bilar utanför. Har alltid undrat vad Café Brussels varit för något. Idag gick jag och Ylva in, och vi upptäckte att vi inte alls är nästan ensama västerlänningar här i Wuhan. Det var här inne alla höll till!

Här kommer i alla fall bilderna...


Båtarna ser inte så stora ut för ens man inser att det är lastade med X-antal lastbilar!


Naturen runt floden var otroligt fin, det skiftade mellan branta klippor, vattenfall och "lummiga" (stavas det så?) dalar?


Elizabeth, jag, Harun, en liten flicka och Miao.
Den lilla flicka tyckte nog det var roligt med västerlänningar. Eller vissrligen så kollar alla på oss, men barn ärr väl inte lika hämnade och mer nyfikna. Så hon busade och pratade med oss. Miao fick vara tolk. Vi körde Sten, sax och påse bland annat.


Ett sånt här litet hus kanske man skulle ha i uppe i bergen med utsikt över floden...






Ett tempel som låg vi kajen där vår båt la till.


Och så kom vi äntligen till dammen. Lite info om dammen har ni fått tidigare, så det tänker jag hoppa över nu.
Men kan ju säga att det ni ser nu är 2335meter brett och totalt sträcker sig dammen 60mil (!!!) bort.





Eftersom Yangtze floden är en av Kinas absolut viktigaste transport väg så måste det självklart finnas slussar tillräckligt stora för att kunna ta de enorma transportbåtarna som går på floden. Slussen är en "trappa" (säger man så?) i 6 nivåer, och varje "fack"/avdelning kan ta lätt ta en finnlandsfärja, om inte två!


Nu ska jag ta och hoppa i säng. Är lite små förkyld och gnällig fortfarande så nu äter jag torkad ingefära som en dåre!

kram kram

Fredag - utflykt!


Klockan halv nio bar det av mot båten som skulle ta oss längs Yangtze floden till dammen. Tyvärr var det väldigt disigt och jag som verkligen ville ta lite coola bilder. Men några av bilderna blev rätt OK ändå. Anna har besök av Elisabeth, en kompis till henne och hon tog en hel del kort på mig med min kamera. Var roligt att för en gångs skull ha en hel del bilder på sig själv också.

Har inte så mycket att skriva om dammen förutom att den var jäkligt stor och levde upp till mina förväntningar! Så ajg tänkte visa lite bilder istället....


Båten vi åkte med



Liten söt paviljon som lågg vid vattnet


Vattnet var otroligt fint och rent vatten här i floden om man jämför med det bruna "äcklet" som rinner genom Wuhan, man kan inte tro att det är samma flod!



Har lite tidsbrist nu pga att vi ska iväg på en akrobatik show. Så jag får ladda upp lite mer bilder sen

kram kram!

Torsdag..



I torsdags morse bar det av på våran lilla utflykt, det var en ganska lång bilresa på ca 6 timmar. Efter ca 75% av resan käkade vi lunch och var på studiebesök på ett företag som har hand om återvinning, isär plockning m.m av batterier och även rening av industri avfall och annat. Inte direkt mitt område, men desto de andras område. Det var intressant och roligt att se i alla fall.





Vid ställertdär vi käkade lunch fanns jätte mycket fina blommor, men var framför allt väldigt skönt att komma utanför Wuhan och till lite lugnare miljö, där man till och med kunde höra fågelkvitter och höra sina egna tankar. Dock så var det ingen höjdare att ta ett djupt andetag på företaget vi besökte då det luktade ammoniack med mera. Kändes inge vidare hälso-vänligt... Kanske inte var det heller?!



Efter studie besöket drog vi vidare mot staden som ligger närmast dammen (kommer inte ihåg vad staden hette). Var skoj att få se lite landsbyggd utan för bilrutan. Såg ganska mycket oxar eller vattenbufflar som användes för jordbruket. Vissa plöjde åkrar, andra stod och käkade i skuggan.På många ställen hade bönderna byggt upp dammar för att hålla kvar vattnet och när de plöjde dessa fick vissa oxar gå med gyttja lång upp över knäna och i vissa fall även över hasen, såg nästan ut att bara bottenlöst....

 Väl framme vid hoteller var det inte så mycket annat att göra än att käka lite mat och gå och sova, vid kl 8.00 nästa morgon skulle en buss komma och hämta oss för att ta oss till båten som vi skulle åka med till dammen.



Ibland tar man bilder här, och sen när man ser dem förstår man inte att de kan vara tagna i nutid. Som denna bild till exempel, det ser ut som den vore tagen från 60-talet... eller vad säger ni?




De tre ravinernas damm (Three gorges dam)



Imorgon ska vi på utflykt, vi ska åka till De tre ravinernas damm. Detta är alltså dammane som det för några år sedan var väldigt stor skriverier om i tidningarna hemma i Sverige. Detta  bland annat pga damm-bygget tvingade stated ca 1,4 miljon människor att flytta då deras bostäder hamnade under vatten. Det visade sig sen även att ytterligare 4 miljoner var tvugna att flytta pga bygget, så totalt har 5.5miljoner människor blivit utan hem/tvingat flytta pga denna damm.

Anledningen till att man byggt denna är självklart vattenkraften och Kina enorma energibehov och i dagens läge energibrist. Det är beräknat att denna damm skall stå för produktionen av en niondel av Kinas energibehov, som ni förstår är det ingen liten vattenpöl.

Jag kan göra en lite jämnförelse med denna och lilla Trängslet dammen i Älvdalen:

                                        Tre Ravinernas damm                                                                     Trängslet dammen
Längd                                         2335m                                                                                             890m
Höjd                                               185m                                                                                             120m
Effekt                                           18 200 MW                                                                                     330MW
Antal turbiner                                 26                                                                                                    3
Resorvar                                        39,3 kvadrat kilometer                                                               880milj kvadrat meter


De tre ravinernas damm är totalt ca 60mil lång, alltså tänk er en damm från Borlänge nästan ner till Malmö. Ingen liten simtur direkt.

Jag hittade inga bilder på nätet som jag tyckte var speciellt fina på dammen, så därför får ni hålla tillgodo tills jag förhoppningsvis tagit några själv. Vi åker imorgon förmiddag och kommer hem någon gång på fredag eftermiddag. Det är en ganska lång bilresa dit som jag förstått, men ska bli skoj att få se lite av landsbygden också. Så imorgon får ni klara er utan uppdatering av bloggen.



kram kram

Äntligen fint väder!



Åh, idag skiner solen och det är verkligen som svensk sommar ute. Fast kineserna påstår att detta är vår.
Tror vi har lite olika uppfattning av världen ibland.



Hur som helst är det blå himmel och ca 25grader varmt. Men jag tror att jag får undvika solen några dagar till, tills min bränna lagt sig lite. Eller i alla fall skaffa mig en kräm med rätt högg solskyddsfaktor...



Idag på lunchen var jag och Wenjin till postkontoret för att leta vykort. Det fanns inga, har inte hittat några alls i hela stan. Så jag får nog snart gå och framkalla lite bilder och skicka iväg istället, man kan ju inte frångå traditioner även om de flesta av mina nära och kära förmodligen håller sig rätt uppdaterade om mig här på bloggen.

På fredag var det tänkt att vi skulle åka till Three gorges dam, alltså De tre ravinernas damm. Men det verkar som att det blir imorgon istället. Är inte bestämt än till 100%...

Ska ta mig lite tid ikväll och berätta lite mer om dammen. Kan ju redan nu säga att den är "ganska så stor".

Inge jobb...



Fick precis besked om att vikariatet på NLE har blivit tillsatt, av någon annan. Tråkigt men bara att ladda om.
Shit happens and life still goes on!


Idag har jag och Ylva haft en lugn hemma kväll, lagat lite mat hemma och så har jag läst igenom några texter/artiklar som jag skall använda mig av i uppsatsen. Ylva är förkyld och skall hålla föredrag imorgon för massa kineser om avfallshanteringen i Sverige. Får hålla tummarna för henne att hon blir lite friskare till imorgon!

Själv så ska jag imorgon intervjua Jonathan, han fick massa anant att göra idag på eftermiddagen och vi fick skjuts upp det. Så idag har jag sammanställt min intervju med Dalecarlia-Chocklas ifrån Mockfjärd, mailat iväg intervju frågor  till lite andra håll och "möblerat om" lite i min uppsats. Är osäker på om det blev så mycket bättre men vi får väl se om ajg ändrar tillbaka vissa grejer eller inte.

Nu ska jag ta och fortsätta i boken jag lånat av Ylva, "Tusen strålande solar, av samma författare som till boken Flyga drake. Den har handlar om en liten flicka som blir bortgift med ett äckel i Kabul. Man är inte nå vidare munter efter att man läst delar av den.

kram kram


Hot pot och massage..



Igår eftermiddag mötte jag upp Anna och hennes gäster från Borlänge Energi. Vi gick längs den stora shoppinggatan ner mot Yangtze river park.

Efter det åt vi mat på en Hot-pot restaurang. Maten var riktigt god och som vanligt blev man proppmätt! Hot pot för er som inte vet är när man har en stor gryta på ett gasolkök med buljong mitt på bordet. sen beställer man inte olika råa grönsaker, svampar, kött, nudlar, tofu med mera och lägger i det i grytan. Sen är det bara att fiska upp det hela och äta.




Sen drog vi på massage, har varit på det stället en gång tidigare och fått masssage. Men denna gång tror jag det var lite bättre, lite mer plågsamt i alla fall! Vi fick ca 80minuters massage för 55kr. Helkroppsmassage fast med fokus på rygg och nacke. De bokstavligen drar, bänder, böjer, rycker, masserar, går och står på en. Vissa gånger är det inte långt ifrån tårarna, men det är otroligt skönt efteråt.

Sov som ett litet barn när jag kom hem!

Idag ska jag sammanställa svaren jag fått av Kenneth på Dalecarlia Choklad samt försöka få en intervju med Jonathan som är chef på mitt kontor (om han har tid)... Ska även maila iväg lite intervjufrågor till en annan respondent och hoppas på svar.


Ciao ciao!


Jobb eller inte, snart avgörs det...



På förmiddagen samma dag som jag åkte hit till Wuhan så var jag på intervju för ett jobb jag sökt. Det är ett 1-årigt vikariat som verksamhetsledare på NLE, Studenternas Näringslivenhet.

Sen dess har jag pendlat mellan hopp och förtvivlan i mina "gissningar" om hur det går. Vi var 4 som blev kallade till intervju. Sen skulle det decimeras ner till två kandidater och sen slutligen en, "den lycklige vinnaren".

Denna vecka skall jag förhoppningsvis få besked hur det gått. Och jag måste erkänna att mina tankar drar rätt mycket åt denna fråga just nu. Jag vill verkligen ha detta, jag tror det vore kanon skoj och jag har setat och spånat på lite idéer på vad man skulle kunna hitta på. Men samtidigt känns det som, varför skulle just jag få det?

Många av arbetsuppgifterna handlar om att vara en länk mellan studenterna och näringslivet i Borlänge och Falun. Samt hjälpa studenter med deras xjobb, arrangera olika aktiviteter, bland annat Propellern som är Högskolans Dalarnas arbetsmarknadsdag. Jag har redan kommit på några riktigt intressanta föreläsare som man skulle kunna erbjuda under Propellern. Men det gäller ju att jag får jobbet för att jag ska kunna genomföra det.


Jag vill liksom inte ropa hej innan jag fått beskedet. Men jag vill samtidigt (om jag får jobbet) vara förberedd så att jag kan visa direkt under första tiden att jag har lite idéer och kan bidra med något!

Självklart har jag sökt andra jobb också, men ansökningstiden har inte gått ut för dessa ännu. Så jag kan nog räkna med att besked ifrån dem dröjjer.  


Så håll tummarna för mig nu!


Elin+sol=tomat



God morgon! eller God eftermiddag om jag ska gå efter min tid.


Idag är det röd dag pga att det igår elelr under helgen var den kinesiskamotsvarigheten till vårt Alla helgona helg. Så på förmiddagen packade jag en liten påse med frukt, vattenflaska, en ny bok som jag lånat av Ylva, mina nya solglasögon och en sjal att sitta på och begav mig mot parken.

Var fler som var lockade av det fina vädret för det var minst lika mycket folk som det brukar. Men jag var där för att sola och få lite färg och det var där för att göra allt annat än sola och till det yttersta undvika få färg..



På vägen till parken hittade jag på en ny liten busig kompis. Så pratade med denna lilla killen rätt länge...
Kan inte ha varit med än 9 eller 10 veckor, liten och kaxig precis som de ska vara!




I Kina är det ju så fint att vara vit, och tjejerna vill absolut inte få någon bränna. Tror ni mina fötter passar bra in här?
Jag upptäckte idag i alla fall att så mycket vitare än så där går det inte att bli, jag ger ordet likblek en ny betydelse!

Till min stora lycka köpte jag en glass! Jag som längtat efter det flera dagar nu..


Ser nu på kortet att jag fått lite färg... Men det är ingen ting mot vad jag såg när jag kom hem. Trodde inte att jag skulle få så mycket färg eftersom jag inte var där så jätte länge och att det var inte klart solsken utan rätt disigt.  Men om ajg slår ihop färgen på mina fötter och färgen på mina axlar, så kan jag nog liknas med danska flaggan!


Där fick jag, jag som brukar idiotförklara alla som ligger och pressar i solen och sen bränner sig och sen undra varför de aldrig lär sig! Men blev att se ännu rödare på bilden än vad jag är (hoppas jag)..

Ikväll blir det middag med Anna som kommit tillbaka från Beijing tillsammans med en delegation från Borlänge Energi som är här på studiebesök.

Ciao Ciao


Shopping!



Hej hej..


Idag vid 10.30 kom Amigo förbi där jag bor och vi började dagen med att ta en promenad i parken som går längs floden.
Jag är faktiskt lite sugen på att köpa en sån där drake som liknar en riktig fågel. Vet inte när jag ska flyga den, men den största kostade 25kr och den minsta kostade 12kr...

Det har varit betydligt mycket bättre väder idag än igår, så när vi gick i parken var man nästan sugen på att ha linne, ett par solglasögon och en stor glass!!! Men fick nöja mig med att kisa mot solen och drömma om glassen..


Jag och Amigo, det var "något" ljust när jag tog bilden så därför jag ser ut att ha lika smala ögon som en Kines, jag håller alltså inte på att förvandlas till en!


Här är mina nya söta örhängen. Allt som allt så blev det dessa, ett par solglasögon, en super fin tunika och några nagellack. Och har gjort slut på ca 160kr, inklusive lunch! Haha, lite skillnad mot en hel dag på Kupolen...


Här är min söta tunika, upptäckte dock att det inte är så lätt att ta bild på sig själv i en spegel.
Helt otroligt att jag hittade något som var i min storlek här bland alla mini-tjejer som har midjor som jag har lår, eller snareare vader!

Idag är pappa på auktion i Budhuset på uppdrag från mig. Har ju letat länge och väl efter en kommod/pottskåp/lavoir (lavoar?) till badrummet nere i stugan. Har redan en kommod som nattduksbord, den köpte jag i somras och målade självklart den blank pianosvart. Har länge varit fundersam på om jag skulle ta den och ha i badrummet. Men gillar den som nattduksbord. Men igår kollade jag på Dalarnasauktionsbyrås hemsida och i katalogen för dagens auktion och bingo! En nästan likadan, lika ful som min var när jag köpt den. Så nu har jag smsat pappa och skickat dit honom som inköpare! Tur jag har "lilla" pappa för jag tror inte Stoffe vore lika sugen på att åka på auktion med shoppingorder!


Såhär "vacker" är den nu. Sen ska jag måla och fixa andra knoppar och såga. Skivan är bara fejk "marmorerad", så den blir också svart. Sen ska jag ha ett kineiskt handfat (om jag hittar något här i Kina, se bild nedan) och det blir som en skål som står ovan på. Så måste självklart såga hål i skivan för avloppet och blandaren och leda ner allt genom skåpet och antingen bara göra om lådan så att den ej går att öppna eller så ska jag korta den, så att den bara blir ca 15cm djup. Kan vara bra att ha allt mitt skrot i. Om den lilla hyllan blir kvar eller återstår att se, men den lever nog rätt farligt antar jag. 


Sånt här handfat har jag tänkt att på något sätt få med mig hem till Sverige, får man plats med det i handbagaget? Dock skall det inte vara blått utan helst svart-vitt eller med röda detaljer. Såg flera kanon fina såna här på restaurangen vi blev bjudna till av rektorn förra veckan, skulle ha tagit ett kort, men nu fick jag leta på google efter en bild istället. 
Sen får man alltså har en blandare som är lite högre än våra normala badrumsblandare som sitter på handfatet normalt.
 
Typ en sån här hade jag tänkte mig...



Oj, stackars er som skall läsa detta. Jag hoppar från shopping till badrum.... Aja, det får ni helt enkelt stå ut med, eller så är ni kanske rentav vana sen tidigare!

  
kram kram!

Regn-Spöregn-Regn osv


Den enda variationen i vädret idag är att det ha varierat mellan att regna mycket, lite mindre, mycket mera, vräka ner, små regna, spöregna eller helt enkelt bara regna...


Eftersom vädret inte var så inbjudande så bestämde jag och Amigo att vi skulle träffas imorgon istället. Så idag har jag läst korr på min uppsats, inte så lätt eller rättare sagt helt omöjligt för mig att läsa korr på något jag själv har skrivit. Men är väl kanske bra att läsa igenom det ändå. Har kommit upp i runt 40sidor nu och känns som att jag har "knappt börjat". Har dessutom egentligen det roligaste framför mig, det vill säga empirin (intervju-materialet) som jag har gjort kanske 1/3 av eller liknande och sen har jag analysen och slutsatserna kvar.

Efter det pallrade jag mig ut i regnet och åkte för att kolla Wuhans Carrefour. Carrefour är ju en fransk matvaruaffär som finns över hela världen och som dessutom brukar ha lite västerländsk mat eller de hade i alla fall det på Carrefour i Peking. Den här hade dock inget som påminde om väst, eller jo! De hade ju Coca cola, fast det finns ju visserligen överallt, i varje litet hörn av världen.

Men det fanns en hel del annat på Carrefour i alla fall... Vad sägs om lite torkade ankor? 


Eller varför inte lite kött i lösvikt, som folk själva står och plockar med händerna, ungefär som vi plockar äppeln...



Sen har ju vi bok avdelningen. Dock liknar det mer ett bibliotek eftersom folk tar en bok och sätter sig på golvet och lugnt läser boken...


Gick och kollade om det hade någon bok på engelska, men icke. Dock fanns det rätt många böcker om barnuppfostran, fatta mig inte fel nu, jag har inget intresse i de böckerna! Förutom att jag tror att i Sverige handlar våra "barnuppfostringsböcker" om trotsiga tre åringar, hur man byter blöjor, osv.. Men inte i Kina, här handlar visserligen böckerna om hur man uppfostrar sina barn. Men vad sägs om "How to raise a  future millionaire" 
eller på svenska; "Hur man uppfostrar en framtida miljonär". Fanns mängder med exempel på liknade böcker och samtliga med en ljushårig nästan skandinavisk pojke eller flicka. Någon som vill att jag ta med en hem till er?




Ikväll ska jag ha en riktig myskväll. Har faktiskt köpt en flaska kinesiskt rött vin, smakade inte så illa som det kan göra. Men kvällens höjdpunkt är dock maten: Pasta, alltså riktigt pasta och inte nudlar med köttfärssås!


Fint med rödvin i pappersmugg va? Vi har inga glas men det finns ca 40 pappersmuggar, oftast dricker vi ju vatten på flaska så då behövs inga glas. Sen äter jag dessutom med gaffel ikväll! Gaffeln är dock i plast och kommer ifrån Starbucks, fick den när jag åt min kanelbulle där förra veckan, men blundar jag riktigt hårt så känns det nästan som att jag skulle sitta hemma i Kvistgårdarna!

Bon apetite till mig själv och hoppas ni har bättre väder än vad jag har!


English corner



Snart ska jag kila med tjejerna på English corner. Varje fredag träffas de tillsammans med en amerikansk kille och övar på att läsa, prata och diskutera. Så idag ville de att jag skulle följa med, kanske en pik att de tycker att jag måste öva lite!


Igår fastnade jag helt i min bok "Dubbel spel" som jag fått av moster Nenne. Helt plötslig upptäckte jag att jag var hungrig och då var klockan 21.15, inte så konstigt att min mage ville ha lite kvällsmat kanske.


Ikväll blir det nog att läsa massa artiklar om Kina och kinesisk affärskultur. Sen om jag känner mig själv rätt så blir det några kapitel i boken också.

Wenjin (June) kom precis med cappucino på påse, så nu ska vi dricka en varsin kopp och sen kila till engelska lektionen!


Har varken nå roliga bilder att visa er idag eller något annat skoj. Får se om jag hittar på något på eftermiddagen.

kram kram


Nya business cards!



Idag har jag fått mina nya business cards eller visitkort som det heter på svenska. Blev rätt bra om jag får säga det själv, eller vad tycker ni?

En kinesisk sida och en engelsk sida.





Eftersom jag inte jobbar åt något företag (ännu) så visste jag inte vad jag skulle ha för logga. Men ville ha något som symboliserade Sverige och framförallt Dalarna. Så det fick blir en hederlig gammal dalahäst...


Mina andra visitkort som jag hade med mig från Sverige var inte så bra eftersom de har jag tryckt upp för att dela ut när jag är ute på motocrosstävlingar med mera eller är ute för att fotografera. Så där står vara min mail och mobilnummer.
Dessa är kanske lite mer "proffesionella", i alla fall mycket mer business!


Från och emd iag är jag själv hemma, Ylva har åkt till Shanghai och kommer hem måndag kväll. Så ikväll tänkte jag  läsa lite i min bok och ska sen även försöka hitta på en film på marknaden. Har ni sett nå nya filmer ni kan rekommendera så hojta gärna till! Här finns det flesta filmer att köpa!

Kram kram


Föredrag om mig själv, Sverige, Dalarna och Borlänge...


Idag efter lunch hr jag hållit föredrag för lite folk på kontoret. De vill träna på att lyssna på engelska och öva hörförståelse.
Så nån gågn i veckan jag ska prata om lite olika saker. Idag blev det lite smakprov på Sverige, Dalarna, Borlänge och förståss en lite presentation om mig själv.


"Självklart" skulle mitt lilla föredrag hållas i styrelserummet/mötes rummet. Inte lite vräkigt här heller!
Fåtöljer, mikrofoner vid alla platser, kameror, högtalare, bild projektorer med mera!
Som tur var, så var rummet långt ifrån fullsatt och det var en ganska gemytlig stämning, de frågade och
ifrågasatte lite av det jag sa. Sverige är rätt annorlunda ifrån deras vardag.

De är så gulliga, detta är lite saker de blir mer eller mindre chockade över:
1, Min pappa är närmare 2 meter lång (ställ två kineser ovanpå varandra så får ni hans längd)
2, Mina föräldrar är inte gifta (De lever i synd!)
3, Jag har inga  syskon (Trots att man får skaffa hur mågna barn man vill i Sverige)
4, Att jag har presenterat min pojkvänn för mina föräldrar och att jag har träffat hans föräldrar. (Ska ni gifta er snart?)
5, Jag ser det inte som ett måste att gifta mig (VA? ska du också leva i synd som dina föräldrar?)
6, Vi kan skaffa barn utan att gifta oss (VA? Vill ni ha en "oäkting"?)
7, Vi bor i ett hus som enligt dem borde ha många fler boende, pga dess storlek. (Vad ska man med alla rum till?)
8, Min mamma klarar av att köra "de där stora hästarna", kan hon kontrollera dem?


Visade lite bilder på min familj, några hästar/travbilder (så de vet vad en häst är och inte tror det är åsnor, eller någon svältfödd stackare utan muskler) Och massa annat...

Men det kanske inte är så konstigtatt de tycker vi är konstiga som inte gifter oss. Här SKA man gifta sig innan man skaffar barn, man får inte skaffa barn innan man gift sig. Och om man skaffar barn innan man gift sig så får barnet inget ID, och ingen rättighet att gå i skolan eller universitet. Så med andra ord skulle jag inte haft något personnummer och inte få plugga om jag vore kines.



En liten jämförelse:
Sverige är 22gånger mindre än Kina till yta och har 137gånger färre invånare.
Inte konstigt att det är så tomt i Sverige och så fullt i Kina...
 

Middagen igår kväll


Igår kväll var jag bjuden på middag tillsammans med Sherry och en av hennes vänner. Så efter jobbet tog vi en taxi till Wuchang och träffade killen.

Vi var på en rätt speciell och fin restaurang med mat från Sichuan provinsen, med andra ord rätt stark mat.
Det var killen som beställde maten och jag sa att jag äter allt utom inälvsmat.

Första rätten var: Biff i het olja med nudlar och svamp, starkt, speciellt eftersom dt första jag gjorde var att bita i en chilli bit.

Andra rätten var: Någon vit fisk, med chilli. Den var jätte god och inte så stark.

Tredje rätten var: Groda i het olja med chilli och vitlök. Tänk er en antal grodor som man tar bort huvudet ifrån och sen bara hackar ner i bitar (alltså ben, kropp, skinn, ja allt) och sen lägger det i en het olja.

Det var helt okej till jag kollade ner på biten jag höll i med mina pinnar och insåg att det var nog inte kött utan såg mer ut som en lite hjärna. Nu har nog grodor knappt hjärnor,  så det var nog helt enkelt något "mag-innehåll". Fram tills dess var groda helt okej, men jag undrar hur många bitar av "grod-mage" jag åt? Helt enkelt smällar man får ta....


De svarta bitarna ni ser är grod skinn, de röda är såklart chilli och det ljus är olika grod-delar. Så det såg ju inte så farligt ut innan jag råkade studera en bit lite noggrannare. 

Där efter kom det in en papaya (tror jag) som var ur-gröpt (hur stavas det?!), det låg ett lock på den och det ryckte rejält av den. Efter min lilla grod-upptäckt så skenade min fantasi iväg och jag kan genast att tänka på Indiana Jones filmen som är jätte gammal och de är i något konstigt slott i Indien eller Pakistan. Hur som helst är det någon lite unge som är prins och de blir bjudna på middag där. Servitörerna kommer då in med ap-huvuden och lyfter på överdelen av kraniet och så är det en soppa med ögon där hjärnan en gång har varit.



Nu var det inga ögon i papayan utan någon form av vit/grå soppa med vita, små och gelé-iga bitar/klumpar. Smakade lite soppa, och försökte undvika klumparna. Vet ni vad de sen förklarade vad klumparna var i soppan? 
Jo, Grod-fett, eller ister... Så min fantasi var inte ute på så enorma villovägar, det kanske snarare var instinkt.



RSS 2.0